Psykiske lidelser i min familie

Det er ikke noget, jeg deler så ofte, men min familie har gennem flere år haft psykisk sygdom tæt ind på livet og oplevet. hvad det gør ved den ramte og ikke mindst de pårørende omkring personen. Det er hårdt at se et menneske have det så skidt, og jeg tænkte, at jeg ville dele mine tanker omkring det med jer på sådan en regnfuld mandag.

Min svoger lider af PTSD

Min søsters mand har arbejdet i militæret i mange år og har altid været rigtigt glad for det. Desværre påvirkede hans sidste udsending ham i så høj en grad, at han ikke var den samme, da han vendte hjem. Han virkede fjern, havde store humørsvingninger og var tydeligt mærket af hændelser under udsendingen. Min søster fik efter mange forsøg overtalt ham til at gå til lægen, og han fik kort tid efter at vide, at hans symptomer viste tegn på posttraumatisk stresslidelse, PTSD.

Behandling gjorde underværker

Lægen anbefalede, at min svoger fik professionel hjælp. Han valgte i en rum tid at opholde på et bosted, der har erfaring med behandling af PTSD, hvilket viste sig at være en rigtig god beslutning. For det første betød det. at deres to børn ikke skulle opleve deres far have det skidt, samtidig med at han ikke skulle have dårlig samvittighed over ikke at kunne tage sig af dem i hjemmet. Derudover var selve behandlingen meget effektiv, og han fik det hurtigt meget bedre. Selvfølgelig oplever han stadig symptomer, men slet ikke i så høj grad som tidligere, og han kan det meste af tiden fungere i en normal hverdag.

Et godt råd fra mig

Hvis jeg skal komme med et godt råd til andre pårørende til en person, der lider af PTSD, ville det være at være der for hinanden. Både for den ramte, men også for den tætte familie, som påvirkes meget af situationen. Noget af det bedste, man kan gøre, er bare at lytte til dem og stille spørgsmål frem for at forsøge at løse problemet – det er nemlig ikke ligetil.